Zwanger/pas bevallen

84% van de zwangeren heeft in meer of mindere mate last van bekken- en/of lage rugpijn. 22% heeft pijn zowel aan de voorkant van het bekken (op en rondom het schaambeen en/of in de liezen) als aan de achterkant.

Pijnklachten die tijdens de zwangerschap aanwezig waren, nemen na de bevalling meestal vrij snel weer af (binnen 6 weken). De pijn kan al vroeg tijdens de zwangerschap beginnen en straalt vaak uit naar de zijkant van het bekken, de billen en de bovenbenen.

In welke fase zit je nu?

Zwanger

In de banden en andere steunweefsels rond je bekken en buik verandert er veel tijdens je zwangerschap, vooral door de verweking van dit weefsel. Dit heeft gevolgen voor je spieren, je banden, je tussenwervelschijven en voor je organen en hun wanden, zoals bijvoorbeeld je blaas. Door deze veranderingen kunnen er klachten ontstaan, zoals;

– verminderde stabiliteit
– pijnklachten
– urineverlies
– drukkend of zwaar gevoel
diastase

Hoe je er dan mee om moet gaan, is niet voor iedereen gelijk. Wissel in ieder geval regelmatig van houding en wissel belasting (activiteit) af met momenten van rust (zitten, liggen).

Houd je klachten of ben je onzeker of je wel het juiste doet, neem dan contact met ons op. Wij geven je inzicht in je klachten, gerichte oefeningen, advies en behandeling zodat je zelf invloed kunt uitoefenen op je klachten.

Pas bevallen

Een zwangerschap en een bevalling hebben impact op het functioneren van de lage rug, het bekken en de bekkenbodemspieren. Ook als je geen klachten (meer) hebt na je bevalling, is het goed om stil te staan bij voorkómen van klachten in de toekomst.

Mogelijke risicofactoren voor bekken(bodem)klachten, zoals urineverlies of verzakkingsklachten, zijn:

– lage rugklachten voor of tijdens de zwangerschap
– urineverlies voor of tijdens de zwangerschap
– (sub)totaalruptuur
– vacuüm- of tangverlossing
– lange persfase (> 1 uur)
– geboortegewicht van de baby > 4000gr
diastase
– verhoogde BMI
– fysiek zwaar werk

Daarom bieden wij een check-up aan na de bevalling, het Postpartum Consult.

Het Postpartum Consult, zorg na je bevalling!

Het Postpartum Consult geeft je na de bevalling duidelijkheid over de gesteldheid van je bekken en bekkenbodem. We brengen samen met jou eventuele klachten en risicofactoren in kaart, we doen bekkenfysiotherapeutisch onderzoek en geven je persoonlijke adviezen. Indien nodig stellen we een oefenschema op maat op of starten we een behandeling.

Wanneer kun je contact opnemen?

In principe is het vroeg genoeg om na de nacontrole door de verloskundige of gynaecoloog contact op te nemen voor een postpartumconsult, de meeste klachten gaan namelijk binnen 6 weken vanzelf over. Maar als je al eerder onzeker bent over jouw klachten of een gerichte verwijzing hebt (bijvoorbeeld na totaalruptuur) dan starten we de behandeling eerder.

Er kunnen veranderingen of klachten zijn:
– Bij plassen
– Bij ontlasten
– Bij vrijen
– Pijn bij bewegen
– Zwaar gevoel in de bekkenbodem
– Pijnklachten bij litteken

Wat doet de bekkenfysiotherapeut in het postpartumconsult?

Wij nemen een vragenlijst met jou door en brengen in kaart waar de problemen zitten. Vervolgens doen wij een onderzoek, dit kan bestaan uit testen van de buikspierfunctie, bekkengewrichten, spier- en stabiliteitsfunctietesten, bekkenbodemfunctie-onderzoek (dit zal uitgebreid uitgelegd worden en kan zowel inwendig als ook uitwendig m.b.v. echo-apparatuur).

Na het onderzoek bespreken we de uitkomsten en geven wij advies op maat (over sporten en werken), leggen wij de functie van de bekkenbodem uit en hoe je die kunt trainen.

Het kan zijn dat het verstandig is om onder controle van bekkenfysiotherapeut te blijven trainen maar het kan ook zijn dat je zelf aan de slag kunt gaan met de adviezen en oefeningen en dat wij na een aantal weken weer contact met jou hebben.

Het consult duurt ca. 50 minuten.

Wordt het vergoed?

Bekkenfysiotherapie wordt in principe vergoed vanuit jouw aanvullende verzekering en een Postpartum Consult kost je 2 behandelingen (ca. 50 min.). Je hebt geen verwijzing nodig voor een Postpartum Consult.

LET OP: alleen bij klachten mogen wij het Postpartum Consult bij de zorgverzekeraar declareren. Heb je geen klachten maar wil je wel weten hoe jouw bekkenbodem er voor staat, dan vragen we je het consult ter plaatse te pinnen.

Nog vragen of een klacht met ons bespreken?

“Urineverlies sinds de bevalling, ik dacht dat het erbij hoorde.”

– Sorina