Diastase

Wat is een diastase?

Diastase, ook wel Rectus Diastase genoemd, is het uit elkaar wijken van de rechte buikspieren. De linea alba, een bindweefselstructuur die de rechte buikspieren bij elkaar houdt, kan uitrekken of verzwakken, waardoor er ruimte ontstaat tussen de spieren.

Oorzaken van een diastase

De voornaamste oorzaak van diastase is een toename van de druk in de buikholte, meestal door zwangerschap. Het kan echter ook voorkomen bij mannen en vrouwen als gevolg van overgewicht, veel en vaak buikdruk opbouwen, na een buikoperatie of vanwege spierzwakte.

Symptomen van een diastase

De symptomen van diastase kunnen onder meer zijn:

  • Een bolling in het midden van de buik, vooral bij het aanspannen van de buikspieren of het opstaan vanuit een liggende positie.
  • Lage rug- en/of bekkenpijn.
  • Buikpijn.
  • Bekkenbodemklachten, zoals o.a. obstipatie en/of urineverlies.

Bekkenfysiotherapie bij een diastase

Bekkenbodemspieren spelen een cruciale rol in de stabiliteit en functie van de romp. Het trainen van de buikspieren in combinatie met de bekkenbodemspieren en de ademhaling is belangrijk bij de behandeling van klachten door een diastase. De bekkenfysiotherapeut van PelviPlus kan u hierbij helpen. Zo nodig kunnen de echo en CureTape worden ingezet. Doel is uw diastase te verminderen en uw klachten te verbeteren.

In ernstige gevallen is bekkenfysiotherapie niet voldoende en kan een operatie nodig zijn om de spieren en het bindweefsel te herstellen.

Heeft u vragen over bovenstaande of wenst u behandeling van uw diastase, neem dan gerust contact met ons op.

Hulp nodig?

U kunt zonder verwijsbrief van een arts bij ons terecht. Tijdens het eerste consult wordt aan de hand van een screening beoordeeld of u in aanmerking komt voor bekkenfysiotherapie.