Check-up na de bevalling

Het postpartum consult, zorg na de bevalling!

Een bezoek aan de bekkenfysiotherapeut kan zowel tijdens als na de zwangerschap nuttig zijn.

Het postpartumconsult geeft je na de bevalling duidelijkheid over de gesteldheid van je bekken en bekkenbodem.

Wanneer kan je contact opnemen?

In principe is het vroeg genoeg om na de nacontrole door de verloskundige of gynaecoloog contact op te nemen voor een postpartumconsult, de meeste klachten gaan namelijk binnen 6 weken vanzelf over. Maar als je al eerder onzeker bent over jouw klachten of een gerichte verwijzing hebt (bijvoorbeeld na totaal ruptuur) dan starten we de behandeling eerder.

Er kunnen veranderingen of klachten zijn:

Bij plassen
Bij ontlasten
Bij vrijen
Pijn bij bewegen
Zwaar gevoel in de bekkenbodem
Pijnklachten bij litteken

Wat doet de bekkenfysiotherapeut in het postpartumconsult?

Wij nemen een vragenlijst met jou door en brengen in kaart waar de problemen zitten. Vervolgens doen wij een onderzoek, dit kan bestaan uit testen van de buikspierfunctie, bekkengewrichten, spier- en stabiliteitsfunctietesten, bekkenbodemfunctie-onderzoek (dit zal uitgebreid uitgelegd worden en kan zowel inwendig als ook uitwendig m.b.v. echo-apparatuur).

Na het onderzoek bespreken we de uitkomsten en geven wij advies op maat (over sporten en werken), leggen wij de functie van de bekkenbodem uit en hoe je die kunt trainen.

Het kan zijn dat het verstandig is om onder controle van bekkenfysiotherapeut te blijven trainen maar het kan ook zijn dat je zelf aan de slag kunt gaan met de adviezen en oefeningen en dat wij na een aantal weken weer contact met jou hebben.

Het consult duurt 60 minuten.

 

Wordt het vergoed?

Bekkenfysiotherapie wordt vergoed vanuit jouw aanvullende verzekering en een postpartumconsult kost je 2 behandelingen (= 60 minuten). Je hebt geen verwijzing nodig voor een postpartumconsult.