Bekkenfysiotherapie

Wij zijn gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten. Als bekkenfysiotherapeuten en ZwangerFit docenten geven wij voorlichting aan groepen zwangeren van de cursus ‘natuurlijk in beweging’. Deze cursus wordt gegeven in het Aqua Fitness Center in NH-Leeuwenhorst. Onze voorlichting is gekoppeld aan 1 van de lessen.

Daarnaast verzorgen wij graag gratis informatie-avonden, zowel in Katwijk als in Noordwijkerhout. Voor actuele informatie raden wij aan om onze FB pagina in de gaten te houden.

Bekkenfysiotherapie is voor mannen, vrouwen en kinderen met klachten in het bekken(bodem)gebied.

Kinderen hebben vaak klachten zoals vaak plassen of bedplassen, buikpijn of moeite met ophouden van ontlasting.

Het bekken en de bekkenbodem vormen samen de basis in het menselijk lichaam. Wanneer er problemen ontstaan is het belangrijk te weten waar de oorzaak zit om daarna te kijken wat je er aan kunt (laten) doen.

Als bekkenbodemspieren niet goed werken kan dat komen omdat:
de spieren te hoog gespannen zijn (overactief)
de spieren te zwak zijn
de spieren niet in staat zijn om op het juiste moment te reageren (verstoorde coördinatie)

Met als gevolg:

 • je kunt de urine of ontlasting niet goed ophouden, ook niet bij hoesten of zwaar tillen
 • je kunt je windjes niet goed ophouden
 • de organen in het bekken blijven niet meer op hun plaats zodat je een verzakking kunt krijgen
 • je kunt niet goed uitplassen met kans op regelmatige urineweginfecties
 • je kunt je ontlasting niet goed kwijt, obstipatie
 • je kunt niet vrijen zonder pijn
 • je gaat vaak plassen
 • je hebt vaak (hoge) aandrang voor plassen of ontlasting
 • je kunt niet plassen maar voelt wel aandrang
 • je hebt pijn in de bekkenregio (rug/lies/heup/bil)

Wij kijken naar de gehele keten van beweging dus ook klachten aan de lage rug-, bil- en heupregio worden serieus genomen.

Samen met jouw behandelend bekkenfysiotherapeut bespreek je de hulpvraag middels een uitgebreide anamnese. Met behulp van vragenlijsten of invullijsten zoals bijvoorbeeld een plasdagboek en onderzoek wordt inzicht in de problematiek verkregen.

Vervolgens wordt een behandelplan opgesteld waarbij wij gebruik kunnen maken van o.a. EMG-biofeedback-apparatuur, ballontherapie, echografie.

Wij participeren in de bekkenbodem-app waarin zeer veel informatie wordt gegeven over bekkenfysiotherapie, via de site www.bekkenbodemonline.nl kunt u informatie vinden waar wij voor de volle 100% achter staan!

Het postpartum consult, zorg na de bevalling!:

Een bezoek aan de bekkenfysiotherapeut kan zowel tijdens als na de zwangerschap nuttig zijn. Met name als er klachten zijn maar ook als je benieuwd bent of je (weer) mag en kan gaan sporten.

Het postpartumconsult geeft je na de bevalling duidelijkheid over de gesteldheid van je bekken en bekkenbodem.

Wanneer kan ik contact opnemen?

In principe is het vroeg genoeg om na de nacontrole door de verloskundige of gynaecoloog contact op te nemen voor een postpartumconsult, de meeste klachten gaan namelijk binnen 6 weken vanzelf over. Maar als je al eerder onzeker bent over jouw klachten of een gerichte verwijzing hebt (bijvoorbeeld na totaal ruptuur) dan starten we de behandeling eerder.

Er kunnen veranderingen of klachten zijn:

 • Bij plassen
 • Bij ontlasten
 • Bij vrijen
 • Pijn bij bewegen
 • Zwaar gevoel in de bekkenbodem
 • Pijnklachten bij litteken

Wat doet de bekkenfysiotherapeut in het postpartumconsult?

Wij nemen een vragenlijst met jou door en brengen in kaart waar de problemen zitten. Vervolgens doen wij een onderzoek, dit kan bestaan uit testen van de buikspierfunktie, bekkengewrichten, spier- en stabiliteitfunctietesten, bekkenbodemfunktie-onderzoek (dit zal uitgebreid uitgelegd worden en kan zowel inwendig als ook uitwendig m.b.v. echo-apparatuur).

Na het onderzoek bespreken we de uitkomsten en geven wij advies op maat (over sporten en werken), leggen wij de funktie van de bekkenbodem uit en hoe je die kunt trainen.

Het kan zijn dat het verstandig is om onder controle van bekkenfysiotherapeut te blijven trainen maar het kan ook zijn dat je zelf aan de slag kunt gaan met de adviezen en oefeningen en dat wij na een aantal weken weer contact met jouw hebben.

Het consult duurt 60 minuten.

Wordt het vergoed?

Bekkenfysiotherapie wordt vergoed vanuit uw aanvullende verzekering en een postpartumconsult kost je 2 behandelingen (= 60 minuten). Je hebt geen verwijzing nodig voor een postpartumconsult.